Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.X sluit
Uitgebreid zoeken
Boek

Een Schiedamse jongen

Speciale uitgave Maarten Biesheuvel 80 jaar

Een Schiedamse jongen - J.M.A. Biesheuvel - ISBN: 9789463191630
Prijs: € 20,99
Levertijd: vandaag voor 23:00 besteld, morgen bij u thuisbezorgd
Bindwijze: Boek, Gebonden (23-05-2019)
Genre: Verhalenbundels
Boekenliefde.nl:
Een Schiedamse jongen op boekenliefde.nl
Add to cart

Beschrijving

Schrijver Maarten Biesheuvel wordt op 23 mei 1939 geboren aan de Vlaardingerdijk in Schiedam. Nadat het huis is getroffen bij een bombardement, bedoeld voor de scheepswerven in de nabijheid, verhuist het gezin naar het Van ’t Hoffplein. Van west naar oost. Daar gaat kleine Maarten – thuis Martie genoemd – naar de kleuterschool en lagere school. Aansluitend gaat hij in Vlaardingen naar het Christelijk Lyceum. Waar hij ­debuteert als schrijver in de schoolkrant.

Als hij zestien is, wordt hij zeeman, maar enkele jaren later keert hij terug naar huis en daarmee ook naar school. Op het Stedelijk Gymnasium ontmoet hij Eva Gütlich. Na zijn eindexamen gaat Maarten in dienst en daarna in Leiden rechten studeren.

Maartens verhalen die spelen in Schiedam zijn voor deze bundel gekozen uit zijn Verzameld Werk en zo ge­­rangschikt dat er een autobiografische schets van zijn jongensjaren ontstaat. Daarnaast bevat dit boek een feitelijke biografie over Biesheuvels kinder- en jongerenjaren in Schiedam.

Maarten Biesheuvel (Schiedam, 1939) komt uit een gereformeerd gezin, maar als hij ouder wordt neemt hij afstand van het geloof. Over dit proces schrijft hij regelmatig. Het cen­trale thema in zijn werk is het conflict tussen de als chaotisch en beangstigend ervaren werkelijkheid en het verlangen naar geluk en geborgenheid. Biesheuvel, ‘de koning van het korte verhaal’ (de Volkskrant), lijdt aan manische depressiviteit. In 2018 verscheen zijn bundel Verhalen uit het gekkenhuis.

Details

Titel: Een Schiedamse jongen
auteur: J.M.A. Biesheuvel
Mediatype: Boek
Bindwijze: Gebonden
Taal: Nederlands
Uitgever: Scriptum
Publicatiedatum: 23-05-2019
NUR: Verhalenbundels
Afmetingen: 379 x 264 x 28
Gewicht: 515 gr
ISBN/ISBN13: 9789463191630
Intern nummer: 43515402

Recensie

In deze bundel zijn de verhalen van J.M.A. Biesheuvel waarin zijn geboortestad Schiedam een rol speelt, verzameld en op biografische volgorde gezet. Een zelfportret van de schrijver als jongeman dus. Gelukkige jongensjaren als we mogen afgaan op zijn eigen verhalen. Biesheuvel is er de schrijver niet naar om in zijn werk de werkelijkheid nog eens dunnetjes over te doen. Vanaf zijn eerste publicaties in de schoolkrant gebruikt hij zijn verbeeldingskracht, fantasie en humor om te ontsnappen aan het alledaagse. Over de invloed van Biesheuvels jeugd op zijn leven en werk mag een toekomstige biograaf zich buigen. Erik de Bruin geeft in het voorwoord een eerste aanzet. Of de jeugd van Martie (zoals hij thuis werd genoemd) werkelijk zo gelukkig was als hij doet voorkomen in zijn verhalen, valt te betwijfelen. Zijn besluit om op zijn zestiende te gaan varen, lijkt niet alleen te zijn ingegeven door de aantrekkingskracht van de zee en zijn nieuwsgierigheid naar de wereld aan het eind van de Waterweg. Met de verhalen die hij schreef over zijn jongensjaren schept Biesheuvel voor zichzelf met terugwerkende kracht een gelukkige jeugd en dat is gek genoeg uniek in onze letterkunde. J.M.A. Biesheuvel wordt geboren op 23 mei 1939 aan de Vlaardingerdijk te Schiedam. Op zijn twintigste gaat hij studeren in Leiden en verhuist hij naar die stad. Daar woont hij nog altijd. In 1972 debuteert hij met de verhalenbundel ‘In de bovenkooi’. Biesheuvel wordt algemeen gezien als een van de beste verhalenvertellers van ons taalgebied. In 2007 ontvangt hij de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre.

Winkelvoorraad

Dit product is aanwezig in de volgende vestigingen